Na naše ljubljenčke prežijo mnoge bolezni, ki jim lahko zagrenijo življenje. Nekatere od njih so zelo nalezljive, druge pa se lahko prenašajo tudi na človeka. Psa lahko prizadenejo v različnih starostnih obdobjih, še najbolj pa so na udaru mladički. Na srečo obstaja cepivo za preprečevanje nekaterih od teh.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih pomembno cepljenje proti nalezljivim boleznim. Poleg cepljenja stekline, ki je z zakonom obvezno in so jo mnoge države zaradi rednega cepljenja izkoreninile, lahko pse cepimo tudi s kombiniranim cepivom proti petim nalezljivim boleznim: pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, virusnemu hepatitisu in kužnem kašlju.

Cepljenje sicer po zakonu ni obvezno, vendar ga  veterinarji toplo priporočamo vsem lastnikom psov, saj s tem lahko preprečite, da bi vaš ljubljenček trpel zaradi okužbe. Gre za resne bolezni z negotovo prognozo, ki jih spremljajo hude bolečine in pogosto smrten izid.

Pasja kuga je virusno obolenje, ki se zelo hitro širi med psi. Virus se širi kapljično, po zraku ali neposredno s stikom z obolelo živaljo. Lahko napade različne organe, zato so znaki obolenja odvisni od tega, kateri organski sistem je prizadet. Najbolj pogosti znaki so izcedek iz oči in nosu, kihanje, kašljanje, povišana telesna temperatura, bruhanje ali driska, mišični krči in paraliza, ter v nekaterih primerih celo nenadna smrt.

Specifičnega zdravljenja ni, tako da bolezen navadno zdravimo s podporno terapijo (hospitalizacija, infuzija, antibiotiki, vitamini, hranjenje po sondi, ipd.). Lahko pa kužka ustrezno zaščitimo s kombiniranim cepivom.

Virusni hepatitis prav tako je virusno obolenje, ki prizadene predvsem mladiče. Virus se prenaša z izločki obolele živali. Pogosti znaki so povišana telesna temperatura, apatičnost, pikčaste krvavitve po sluznicah, znaki okvare jeter. Zaradi napredovane odpovedi jeter se lahko pojavijo živčni znaki (zanašanje, kroženje, krči, ipd.)

Tudi tu ni specifičnega zdravljenja in je terapija le podporna. Psa pa lahko zaščitimo s kombiniranim cepivom.

Parvoviroza ali virusni gastroenteritis je hudo virusno obolenje, predvsem nezaščitenih mladičev. Prenaša se s stikom z obolelo živaljo ter njenimi izločki, virus pa je zelo obstojen v zunanjem okolju. Pogosti znaki so neješčnost, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska (tudi krvava), dehidracija, lahko pa tudi nenadna smrt pri mladičkih.

Zdravljenje je zelo zahtevno, predvsem pa je odvisno od pravočasnega ukrepanja, zato je priporočljivo, da psa ustrezno zaščitimo s cepivom.

Leptospirozo povzročajo različne podvrste bakterije Leptospira. Bolezen spada med zoonoze, kar pomeni, da se lahko prenaša tudi na človeka. Vir okužbe so stoječe odpadne vode, ki jih s svojimi izločki neprestano kontaminirajo okuženi mali glodalci (miši, podgane). Sprva so znaki nespecifični (povišana telesna temperatura, apatičnost, žeja, ipd), z napredovanjem bolezni pa bakterija močno poškoduje jetra in ledvica, kar se kaže z odpovedovanjem teh organov.

Zdravljenje je zahtevno, pogosto je obolenje smrtno zaradi napredovane ledvične ter jetrne odpovedi. Psa lahko zaščitimo z ustreznim cepivom.

Virusni traheobronhitis ali kužni kašelj  je zelo nalezljivo obolenje zgornjih dihal, ki ga lahko povzroča virus ali bakterija. Psi se okužijo preko obolele živali ali preko kontaminirane površine. Najbolj pogost klinični znak je globok, suh in izčrpavajoč kašelj, ki se pogosto komplicira s sekundarnimi bakterijami in preide iz blagega vnetja zgornjih dihal v hude oblike pljučnic.

Za blaženje lažjih oblik vnetja uporabljamo sredstva za blaženje kašlja in protivnetna zdravila, v težjih oblikah tudi antibiotike. Pri hujših oblikah pljučnice pa je potrebna intenzivna terapija. Psa lahko preventivno zaščitimo z ustreznim cepivom.

Pred vsakim cepljenjem je priporočljivo psa tudi ustrezno zaščititi proti notranjim zajedavcem, saj ti zmanjšujejo učinek cepiva.

Share: