Cepljenje proti steklini je v Sloveniji edino z zakonom določeno cepljenje za pse. Psi morajo biti prvič cepljeni v starosti od 12 do 16 tednov, drugo in tretje cepljenje je treba opraviti v presledkih do 12 mesecev od zadnjega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Po treh letih zaporednega cepljenja pa se psa cepi na vsake tri leta.

Rokov cepljenja se morajo lastniki psov natančno držati, saj se cepljenje psov spremlja prek centralnega registra.

Kazen za necepljenega psa se giblje od 125 do 400 evrov, cena cepljenja pa je 31,42 evra.

Če cepljenja ne boste naredili pravočasno, se bo prekinil triletni cikel. To pomeni, da se bo naslednje cepljenje štelo kot prvo.

Steklina je ena redkih bolezni pri nas, za katero nimamo zdravila in je vedno smrtna bolezen. Zato se je že kmalu po drugi svetovni vojni uvedlo obvezno cepljenje. S tem so je hitro izkoreninila urbana steklina, ki so jo prenašali psi. Po zgledu ostalih evropskih držav, pa se je tudi Slovenija pričela z peroralnim cepljenjem lisic (leta 1988). To se je izkazalo za zelo uspešen ukrep. Tako je Slovenija postala ena od držav brez stekline. Na žalost pa se včasih zgodi, da pride stekla žival preko južne meje. A zaradi preventivnega cepljenja psov in lisic, se bolezen ne more razširit po državi.

Zanimivosti o steklini:

  • Prvič je bila steklina omenjena 2300 let pr. n. št.
  • Leta 1885 je Louis Pasteur prvič uporabil cepivo proti steklini. Cepil je dečka, ki ga je ugriznil stekel pes. Deček je preživel.
  • Na svetu še vedno vsako leto umre za steklino več kot 50.000 ljudi (95% v Afriki).
  • Zadnji primer stekline pri človeku v Sloveniji je bil ugotovljen leta 1950.

 

Share: