Glede čistoče lastnega telesa sodijo psi med čiste živali. Z lizanjem, drgnjenjem ob tršo podlago, pa tudi z zahajanjem v vodo si pes poskuša čistiti kožuh. To praviloma ne zadošča, saj sta izpadanje dlake in vonj, ki ga pes oddaja, za človeka lahko moteča. Zato moramo psa redno česati in krtačiti, po potrebi pa tudi okopati. Pse določenih pasem je potrebno tudi striči. Nekateri psi imajo pogoste težave z vnetimi ušesi. Zato je pri njih potrebno tudi redno čiščenje uhljev in sluhovodov. Zlasti starejši psi, pa tudi tisti, ki iz takih ali drugačnih razlogov nimajo dovolj gibanja, pa si sami ne zbrusijo krempeljčkov, zato jih je potrebno postriči.

Krtačenje in striženje psa

Pri večini psov je za vzdrževanje čistoče dovolj, da jih redno krtačimo. Če je le mogoče, psa skrtačimo vsak dan, s čimer odstranjujemo dlako in prah, ob tem pa lahko zaznamo morebitno prisotnost zunanjih zajedalcev (bolh, klopov,…). Z redim krtačenjem bomo tudi hitro opazili vsako spremembo na koži in tako lahko pravočasno in ustrezno ukrepamo. Posebno pozornost moramo nameniti spomladi in jeseni, ko menjajo dlako. Pri psih z dolgo ali resasto dlako samo krtačenje navadno ne zadostuje, pač pa jih je potrebno redno in temeljito razčesevati. Pri delovnih lovskih psih, kot so šarivci (španjeli, pepeličarji) in nekatere pasme ptičarjev (irski, angleški seter,…), v njihovem kožuhu pogosto zastajajo semena trav, trni, razni cvetovi, sneg,… kar še dodatno otežuje vsakodnevno nego. Temu se lahko v precejšnji meri izognemo, če psa dva do trikrat na leto, predvsem pa pred začetkom lovske sezone ostrižemo.

Zraven dolgih dlak v predelu trebuha in stegen je priporočljivo postriči tudi dlake med prsti, s čimer se izognemo nastanku dokaj pogostih vnetnih sprememb na tem mestu.

Kopanje psa

Kako pogosto morate okopati vašega psa je odvisno od več dejavnikov,  s pasmo psa, velikosti, vrste dlake in aktivnosti psa. Psi, ki so pogosto na prostem lahko potrebujejo pogostejše kopeli, medtem ko tisti, ki so večinoma v zaprtih prostorih ponavadi potrebujejo kopel le vsakih nekaj mesecev. Kopeli je lahko za psa grozna izkušnja, ampak z malo znanja in priprave, lahko postane kopanje za vašega psa sproščujoč in vesel dogodek.

Izogibajte se prepogostemu umivanju psa. Ponavadi ni razloga za kopanje psa, razen če ima okužbo kože ali pa smrdi. Običajno lahko kopate vašega psa enkrat na mesec, da ohrani prijeten vonj.  S prepogostim kopanjem lahko povzročite draženje kože. Tudi to je lahko razlog, da se vaš pes veliko praska.
Z rednim krtačenjem boste njegov kožuh očistili in negovali, da bo čas med dvema kopanjema daljši. Redno krtačenje vpliva na kožo in dlako pozitivno, medtem ko prepogosto kopanje kožo naredi bolj občitljivo.

Če pri vašem psu opazite vneto kožo, se posvetujte z veterinarjem, da vam svetuje, kako ga pozdraviti in potem čistiti in negovati njegov kožuh.

Share: