Hišni ljubljenčki pozimi

Hišni ljubljenčki pozimi

Sprehod v naravi z našimi štirinožnimi prijatelji po snežni odeji so prava zimska idila, lahko pa se sprevrže v pravo nočno moro. Izpostavljenost hladnemu zimskemu zraku in snegu lahko povzroči razpokane tace ter srbečo kožo, vendar ta ni edina neprijetnost, ki jo lahko trpijo hišni ljubljenčki. Da bi preprečili vpliv nevarnosti hladnega vremena na zdravje vašega ljubljenčka, smo pripravili nekaj nasvetov:

kužki
• Nenehno prehajanje z mraza v suho toplo stanovanje lahko povzroči srbečo kožo. Hišnega ljubljenčka posušite z brisačo takoj, ko pride noter. Bodite posebno pozorni na njegova stopala in vmes prstov in odstranite led, sol in kemikalije.
• Pozimi psa nikoli ne brijte, saj bo daljša dlaka zagotovila več zaščite. Dolgodlake pse raje strižite, da zmanjšate oprijemljive ledene kroglice, ki sušijo njihovo kožo. Kratkodlakemu pa kupite plašč ali pulover z visokim ovratnikom.
• Med hladnimi obdobji čim manj kopajte svoje hišne ljubljenčke. Prepogosto umivanje lahko odstrani eterična olja in poveča možnost razvoja suhe kože.
• Vazelin ali druga zaščitna sredstva za blazinice pred odhodom ven pomaga zaščititi pred soljo in kemičnimi sredstvi. Lahko se uporablja tudi zaščitne čeveljčke.
• Hišni ljubljenčki pozimi rabijo dodatno energijo za ogrevanje, zato mu zagotovite več hrane v hladnih mesecih. Veliko sveže vode bo pomagalo, da bo koža dobro hidrirana, manj suha, ter tako manj dražeča.
• Poskrbite za topel prostor za spanje. Udobna pasja postelja s toplo odejo mora biti tudi nameščena stran od prepiha.

mucke
Tudi mačka lahko zboli, če je izpostavljena ekstremnemu mrazu, čeprav je nanj dobro prilagojena. Ko temperatura pade pod 0⁰C, lahko utrpi ozebline in podhladitev, če preživi dalj časa zunaj. Nenehno drgetanje, znižana rektalna temperatura, plitko dihanje, hladne noge in ušesa so prvi znaki hipotermije, bolečine in otekline, krhka koža, razjede ter potemnela koža, pa nakazujejo na ozebline, saj se koža hitro poškoduje zaradi močnega mraza.
• Če menite, da ima vaša mačka ozebline, jo odnesite v toplo sobo in jo pokrijte z odejo. Izogibajte se masiranju ali drgnjenju, saj lahko to poslabša njene ozebline. Pri večjih podhladitvah potrebuje zdravniško pomoč, zato obvezno poiščite nasvet veterinarja.
• V hladnem vremenu bodo mačke iskale tople točke za spanje, če ne morejo priti v svoj dom. Toplota okoli motorja pod avtomobilskim pokrovom je prav nalašč za dremež! Preden prižgete svoje vozilo, preverite, ali se pod pokrovom morda ne skriva kosmata kepica.
• Voda bo v hladnem vremenu zmrznila, zato jo redno menjajte. Brez sveže vode bodo mačke pile iz žlebov ali vodnjakov, ti pa lahko vsebujejo antifriz, ki je smrtno nevaren. Pravtako hranite kemično tekočino stran od hišnih ljubljenčkov, če ga uporabljate sami doma.
• Mačke obožujejo toplino in udobje, zato se, da bi se izognile zimskemu mrazu, mnoge morda odločijo ostati notri. Tako se njihova raven vadbe zmanjša. Naj mačka ohrani aktivnost tudi v hiši! Visoki praskalniki ter igranje iger ohranjajo tako njihov um kot tudi telo. Če je vaša mačka usmerjena v hrano, poskusite njeno hrano premakniti na višjo površino. Če želite zmanjšati vnos kalorij, razmislite o »lahki« dieti. Pomembno je preveriti, ali poje dovolj. Če vaša mačka v hladnejših mesecih izgublja apetit, je to lahko slaba novica za njeno zdravje.
• Če vaša mačka pozimi pogreša družabne dejavnosti zunaj in ste že prej razmišljali o nakupu druge mačke, zakaj ne bi v družino pripeljali še ene. Mačke so družabne živali in nova soigralka jih bo zagotovo poskrbela za aktivnost v zimskih mesecih.
• Mraz bolj prizadene starejše in kratkodlake mačke. Nizke temperature so lahko celo boleče za hišne ljubljenčke z artritisom, ki morda nočejo iti ven. Če imate starejšo mačko ali kratkodlako pasmo, položite ležišče poleg radiatorja. Za bolj okretno mačko bi jim lahko celo ležišče, ki ga obesite na vaš radiator.

Ne pozabite, če je za vas premrzlo, je verjetno tudi za vašega ljubljenčka, zato imejte svoje živali notri. V hujšem mrazu na prostem se lahko hišni ljubljenčki podhladijo, postanejo dezorientirani, se izgubijo in resno poškodujejo. Poleg tega v hladnem vremenu ne puščajte hišnih ljubljenčkov samih v avtomobilu, saj ti lahko delujejo kot hladilniki, ki zadržujejo mraz in povzročijo podhladitev.

Želimo Vam prijetne Božične praznike ter veliko uspehov v Novem letu!