Mačke so ena od najbolj neodvisnih hišnih ljubljenčkov, ampak vseeno potrebujejo določeno nego, da postanejo dobri sostanovalci v vašem domu. Čeprav so bolj neodvisne kot psi, lahko postanejo prav tako lojalne, če jim namenimo dovolj pozornosti in veliko ljubezni. Poskrbite, da vaša mačka ostane zdrava. Preventivno poskrbite za zaščito pred boleznimi in zajedavci, za kvalitetno in zdravo hrano in poskrbite, da bo okolje v katerem biva primerna in prijazna vaši mački. Počutila se bo ljubljeno in sprejeto v vašem domu in vaši družini.

Pripeljite mačko k veterinarju na letne preglede. To vam bo omogočilo odkriti zdravstvene težave, še preden postanejo resne. Pri veterinarju se lahko pogovorite o morebitnih skrbeh, ki jih imate glede zdravja in nege vaše mačke. Omenite vsa opažanja pri vaši mački (kako se oglaša, hojo,  prehranjevanje in obnašanje). Na letnem pregledu se naredi splošni klinični pregled. Obnovijo se potrebna cepljenja, preveri, kako je z zajedavci in ob sumu na kakšne težave, vam lahko vaš veterinar svetuje potrebne diagnostične preiskave.

Starejše mačke je treba pregledati dvakrat letno, saj so bolj nagnjene k določenim obolenjem.

Pripeljite mlade mucke k veterinarju čim prej, da pravočasno poskrbite za vso preventivo. Če ste pravkar dobili mucke, jih peljite k veterinarju že v prvem tednu. Mladiči naj bi bili pri veterinarju bolj pogosto, kot odrasli. Priporočljivo je, da se prvič oglasite, ko so stari okoli 8 tednov. Na prvem obisku vam bo veterinar lahko svetoval o negi in zdravju vaše mucke. Preveril bo njeno zdravstveno stanje in po potrebi predpisal zdravila proti parazitom. Če je muca zdrava, se lahko prvo preventivno cepljenje opravi že na prvem pregledu.

Ker so znaki bolezni lahko od mačke do mačke različni, pokličite veterinarja takoj ko opazite sledeče znake:

  • Oči: izcedek, rdečica, mežikanje, drgnjenje na očeh, motne oči
  • Ušesa: srbenje, izcedek, neprijeten vonj
  • Dihanje: kihanje z izcedkom, trdovraten kašelj, težko dihanje / lovljenje sape
  • Koža: bule ali izbokline, otekline, prekomerno / vztrajno srbenje, rane, pordelost, rumeno obarvanje
  • Uriniranje: krvav urin, napenjanje pri uriniranju, prekomerno uriniranje, razprševanje
  • Prebava: bruhanje, izguba apetita, driska, zaprtje
  • Splošno: slabo počutje, nemir, krči, zmedenost

Poskrbite, da bo vaša mačka sterilizirana ali maček kastriran. Sterilizacija mačke in kastracija mačka bo zmanjšala težave z obnašanjem, kot so potepanje in markiranje okolice. S sterilizacijo oziroma kastracijo zaščitimo svojo mačko proti nekaterimi zdravstvenimi težavami kot so, tumorji mlečne žleze, rak jajčnikov, rak maternice in rakom na modih, kot tudi nekaterim nalezljivim boleznim. Prav tako se bo zmanjšalo število nezaželenih mačjih mladičev.

Če imate mladiča, vam bo veterinar verjetno priporočal, da se sterilizira ali kastrira pred starostjo šestih mesecev.

Pogosto krtačite svojo mačko. Če ima vaša mačka dolgo dlako, uporabite krtačko z daljšimi konicami. Gladka ali krtača z kratkimi konicami deluje bolje pri kratkodlakih mačkah. Uporabite lahko tudi manjšo, trikotno oblikovano ščetko za manjše površine (obraz in ušesa). Če želite uporabiti glavnik, izberite široko zobat glavnik za dolgo dlako, in fino zobat za kratko dlako. Pri nakupu krtače bodite pozorni, da kupite tako, ki bo optimalna za dlako vaše muce.

Krtačenje je odličen čas, da pri mački preverite prisotnost bolh, izboklin ali drugih sprememb na koži.

Krtačenje je zelo pomembno, saj odstranjevanje dlake zmanjša količino dlake, ki jo mačka med lizanjem zaužije. Tako zmanjšate tudi bruhanje kepic dlake. Krtačenje stimulira pretok krvi, in zagotavlja dober čas za povezovanje med vami in vašo mačko.

Eden večjih problemov pri mačkah je tudi zobni kamen, vnete dlesni in ostale težave v ustni votlini. Poizkusite z ščetkanjem zob pri vaši mački, ko je še mladič. To bo sprejela kot igro in njena ustna votlina bo bolj zdrava. S tem lahko preprečite marsikateri zobni poseg. Kljub ščetkanju zob lahko nekatere mačke še vedno potrebujejo občasno strokovno čiščenje. Čeprav ščetkanje zmanjšuje nabiranje oblog na vidnih površinah zob, pa se te še vedno lahko nabirajo globje  med zobom in dlesnijo.

Čiščenje zobnih oblog da tudi veterinarju priložnost, da v celoti pregleda ustno votlino. Za strokovno čiščenje zob je mačko potrebno pomiriti in uspavati.

Share: