Pasji kremplji

Pasji kremplji: samo nadloga ali bolezenski znak?

Bolezni krempljev in okoljnega tkiva se pojavljajo pri psih in mačkah vseh starosti, spola in pasme, prizadenejo 1,3% psov in 2,2% mačk. Čeprav so bolezni krempljev običajno lokalne narave, so lahko tudi znak bolj splošne bolezni, zato je nujen popoln fizični pregled.

Pri ugotavljanju vzroka je potrebna temeljita anamneza in popoln fizični pregled vseh tačk, krempljev in tudi kože. Kadar je prizadet en sam krempelj, se lahko sumi na poškodbo ali neoplazijo. Če sta prizadeta 2 ali več krempljev, je lahko bolezen sistemska .
Poškodbe so najpogostejši vzrok bolezni krempljev. Te so lahko fizične ter kemične, zdravljenje pa temelji na resnosti poškodbe. Poškodovan krempelj je potrebno odstraniti. Za manjše je dovolj previjanje ter razkužilo, če pa pride do prekomernega otekanja, izcedka ali očitne bolečine, bo potreben obisk veterinarja, da izda antibiotik ter zdravila proti bolečinam.
Parazitarni vzroki Demodikoza lahko povzroči močno vnetje, ki se lahko stopnjuje v nenormalno rast nohtov. Nekateri zajedavci povzročajo hitro rast krempljev (> 1,9 mm/teden). Leišmanijoza lahko povzroča rast nenormalno dolgih, krhkih krempljev brez drugih znakov. Sistemski znaki lahko vključujejo izgubo telesne teže, drisko izgubo mišične mase, šepanje, splošno šibkost in letargijo.
Bakterijske okužbe krempljev so pogoste, najpogostejši vzrok pa so travme, ki se sekundarno zakomplicirajo. Poleg odstranitve zlomljenega dela je treba uporabiti sistemske antibiotike, saj se bakterijske okužbe na nohtih štejejo za globlje okužbe, kjer lokalni razkužilni šampon ne bo dovolj.
Glivične okužbe krempljev povzročajo mehčanje krempljev, okužba krempljev z Malasezjio lahko spremlja rjav, suh do vlažen izcedek ter posvetlitev kremplja ali celo šape. Dermatofitozo diagnosticiramo s pomočjo glivične kulture proksimalnih ostružkov krempljev. Za zdravljenje je indicirana uporaba sistemskih protiglivičnih zdravil.
Avtoimune bolezni
Pemfigus foliaceus je najpogostejša imunsko pogojene dermatoze pri psih in mačkah. Klinični znaki se kažejo kot površinske pustule na obrazu, nosni ploskvi, ušesih, trupu in tačkah, kjer lahko opazimo vnetje okoli krempljev.
Simetrična lupoidna onihodistrofija (SLO) lahko prizadane vse kremplje na nogi. Krempelj se olupi, sledi nenormalna tvorba krempljev – lahko na na enem, sčasoma pa prizadene več krempljev na vseh tacah. Večina psov s SLO ima kronično šepanje, otekle prste, delno izgubo krempljev, krvavitve ter sekundarne okužbe kože. Zdravljenje lahko traja do 8 do 12 tednov, preden se pokažejo prvi pozitivni rezultati.
Neoplastični vzroki
Približno 12% vseh lezij pasjih krempljev so tumorji. Približno 50% malignih digitalnih tumorjev se pojavi pri starejših psih (povprečna starost 9 let) in 75% primerov vključuje velike pasme. Tumor je potrebno potrditi histološko. Ne glede na vrsto se neoplazija krempljev pogosteje pojavlja na sprednjih okončinah. Zdravljenje je različno, odvisno od vrste tumorja ter stopnje agresivnosti.

Živalim kremplji nenehno rastejo. Najvažnejše je, da jih redno pregledujete ter krajšate, v kolikor pa opazite kaj nenavadnega, obiščite svojega veterinarja ter ga povprašajte za nasvet!